Oto 5 gatunków największych ssaków* występujących w naszym kraju!

*ssaków lądowych

Bardzo lubię takie zestawienia, ponieważ w jednym miejscu możemy dzięki nim zapoznać się z kluczowymi informacjami na temat kilku gatunków zwierząt, wybranych według ustalonego klucza.

Czytaj również:

5 największych ssaków Polski

5. Dzik euroazjatycki (Sus scrofa)

Wymiary:
długość ciała: 100-185 cm.
wysokość w kłębie: 77-110 cm.
masa ciała: 30-230 kg.

Przez to, że dzik jest niewysoki, wydaje się, że nie jest jakoś przesadnie dużym zwierzęciem. Ale to tylko pozory! Może i jest stosunkowo niski, ale za to bardzo masywnie zbudowany, co czyni go konkretnym kawałem zwierza! Nietrudno spotkać go w naturze, ponieważ występuje w różnych środowiskach na terenie całego kraju, także w miastach – jest elastyczny i łatwo adaptuje się do nowych warunków.

Jest przodkiem świni domowej i może się z nią krzyżować, a wydane w ten sposób na świat potomstwo będzie płodne.

4. Jeleń szlachetny (Cervus elaphus)

Wymiary:
długość ciała: 165-260 cm.
wysokość w kłębie: 125-150 cm.
masa ciała: 80-260 kg.

Przydomek “szlachetny” nie wziął się znikąd – jeleń cechuje się piękną, niezwykle harmonijną sylwetką. Byk ze swoim wyjątkowym porożem prezentuje się bardzo majestatycznie, łania z kolei wygląda na pełną gracji i subtelności. Jeleń szlachetny występuje na terenie całego kraju, zasiedlając lasy – głównie liściaste i mieszane. Najłatwiej zauważyć go na otwartych terenach przylegających do lasu czy polanach śródleśnych wczesnym rankiem i wieczorem.

Jeleń jest bardzo szybkim zwierzęciem, potrafi rozwinąć prędkość do nawet 70 km/h! Jest również całkiem niezłym pływakiem.

3. Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos)

Wymiary:
długość ciała: 170-250 cm.
wysokość w kłębie: 100-130 cm.
masa ciała: 50-400 kg.

Oto i największy drapieżnik występujący w Polsce, chociaż ślady jego bytowania (albo i jego samego) można spotkać w zaledwie kilku miejscach naszego kraju, które składają się na łańcuch Karpat: przede wszystkim są to Bieszczady i Tatry, ale również Beskid Żywiecki, Sądecki i Niski oraz Gorce. Niedźwiedź brunatny znakuje terytorium, które objął we władanie. Jednym z takich znaków są głębokie bruzdy na pniach drzew, które wydrapuje pazurami przednich łap na wysokości nawet ponad 2 metrów nad ziemią.

Zapada w sen zimowy, ale nie jest to całkowita hibernacja: niedźwiedź pozostaje w czasie snu czujny i łatwo może się wybudzić, jeżeli usłyszy coś niepokojącego w okolicy gawry lub gdy nadejdzie chwilowe ocieplenie. Podczas snu zimowego ciężarna samica rodzi oraz karmi młode.

2. Łoś euroazjatycki (Alces alces)

Wymiary:
długość ciała: 200-290 cm.
wysokość w kłębie: 170-185 cm.
masa ciała: 275-800 kg.

Łoś wydaje się być przeciwieństwem jelenia: niezgrabny, jakiś taki nieproporcjonalny, flegmatyczny ciapciok. Ma to jednak swój urok, a ospałość łosia to tylko pozory, ponieważ z powodzeniem nurkuje na głębokość kilku metrów, zaś na lądzie potrafi się rozpędzić nawet do 60 km/h! Największa populacja łosia euroazjatyckiego występuje w północno-wschodniej części Polski, ale nielicznie pojawia się w całym kraju, a okazjonalnie zagląda nawet do miast.

Łoś euroazjatycki jest roślinożerny: żywi się roślinami zielnymi, liśćmi i młodymi gałązkami drzew i krzewów oraz roślinami wodnymi – jak nurkuje, to właśnie po to, żeby się do nich dostać. Dziennie zjada nawet 30 kilogramów pokarmu!

1. Żubr europejski (Bos bonasus)

Wymiary:
długość ciała: 235-290 cm.
wysokość w kłębie: 160-200 cm.
masa ciała: 500-900 kg.

Żubr to niekwestionowany lider tego rankingu! Masywny, mocno zbudowany, z charakterystycznym garbem na grzbiecie i rogami, które ma zarówno byk jak i krowa – to wszystko robi wrażenie! Żubr europejski w stanie dzikim występuje w zaledwie kilku miejscach w Polsce, a najliczniejsze grupy żyją w Puszczy Białowieskiej i w Bieszczadach. W 1919 r. żubr w Europie wyginął, a obecną, skromną populację, udało się odbudować wyłącznie dzięki osobnikom z ogrodów zoologicznych i prywatnych hodowli.

Żubr może się krzyżować z bizonem amerykańskim (Bos bison), dając płodne potomstwo, oraz z bydłem domowym. Krzyżówkę tego drugiego typu nazywamy żubroniem i tylko samice pozostają płodne.

No to mamy nasze zestawienie największych polskich ssaków. Zwróćcie uwagę, jak ogromna jest różnica w wymiarach i wadze między ostatnimi a pierwszymi miejscami z listy!

Dane dotyczące wymiarów poszczególnych gatunków oparłam na tych zamieszczonych w "Ilustrowanej encyklopedii ssaków Polski", wyd. Carta Blanca, Grupa Wydawnicza PWN, wydanie z 2011 r.

Autorzy fotografii: Alexas_Fotos, MikeWildadventure, NickyPe, milesz, dianeklettke, and-kulak / Pixabay