Ciekawostki o królu wigilijnego stołu nie tylko na święta.
Karp jest jedną z najbardziej znanych ryb. Ale większość informacji na jego temat dotyczy przepisów na dania z nim oraz technik połowu. U mnie przeczytacie o nim samym – jak wygląda jego życie i skąd w ogóle wziął się w Polsce.
16 ciekawostek o karpiu
- Nazwa łacińska karpia to Cyprinus carpio. Do rodziny karpiowatych, poza nim, należą między innymi karasie, amury, a nawet… danio, popularne, niewielkie rybki akwariowe.
- Karp to pierwsza ryba udomowiona przez człowieka. W IV wieku p.n.e. hodowali go Rzymianie, a prawdopodobnie nawet wcześniej, w V w.p.n.e. pierwsze hodowle karpi powstały w Chinach.
- W Polsce karp pojawił się na przełomie XII i XIII wieku za sprawą zakonu cystersów, który zakładał gospodarstwa rybackie przy swoich klasztorach.
Karp został sprowadzony do Polski wieki temu
- Ta ryba może dorastać do 75 centymetrów długości (chociaż znane są rekordowe przypadki karpi, które osiągnęły nawet 110 centymetrów) i może przekraczać 30 kilogramów wagi.
- Karp może żyć 20 lat,
- Najbardziej znana forma karpia to ta udomowiona – cechuje się charakterystycznym, “garbatym” grzbietem. Dzika odmiana, określana jako sazan, nie ma tak wypukłego grzbietu, jest wyraźnie podłużna i ma mniejszą głowę.
- Karp naturalnie występuje jedynie w Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej Europie.
- Za sprawą człowieka został introdukowany w całej Europie, Australii, Afryce Północnej i obu Amerykach.
- Pokarmu szuka przy mulistym dnie, przeszukując je za pomocą ukrytego w pysku ryjka.
- Żywi się larwami owadów, ślimakami i innymi bezkręgowcami. Zasysa je razem ze wszystkim wokół do pyska, później wypluwa i wyłapuje to, co najszybciej opada na dno. Fragmenty mułu opadają znacznie wolniej od jego pokarmu. Dietę uzupełnia glonami i innym pokarmem roślinnym.
- Jesienią karp wypływa w głębiny i pozostaje tam do wiosny.
- Przy niskich temperaturach wody (poniżej 4 stopni Celsjusza) ryba automatycznie popada w odrętwienie i, jeśli spadek temperatury zaskoczy ją w płytkich wodach, może niekontrolowanie wypłynąć na powierzchnię. Może się zdarzyć, że nawet przymarznie do lodu.
Karp występuje w wielu odmianach kolorystycznych
- W naturze karp rozmnaża się w maju i czerwcu na zalanych, porośniętych gęstą roślinnością terenach przybrzeżnych, na przykład nadrzecznych łąkach i tylko wtedy, kiedy woda jest wystarczająco ciepła – ma 18-20 stopni Celsjusza. Ikrę w czasie tarła ryby przyczepiają do znajdujących się pod wodą kęp trawy. W Polsce karp nie ma takich warunków do rozrodu, dlatego udaje się go rozmnażać wyłącznie w specjalnie do tego przygotowanych, płytkich stawach tarliskowych, albo całkiem sztucznie.
- W warunkach naturalnych karp osiąga dojrzałość płciową po 2-3 latach życia. W hodowli ten czas jest znacznie skrócony.
- W Ameryce Północnej i w Australii karp zdołał przedostać się z hodowli do wód naturalnych, rozmnaża się tam i jest uważany za szkodnika, który poważnie zagraża tamtejszym ekosystemom. Przez swój tryb żerowania sprawia, że woda jest mniej przejrzysta i utrudnia funkcjonowanie stworzeniom polegającym chociażby na wzroku. Do tego, poszukując pożywienia, wykopuje rośliny, których i tak jest niewiele przez bardziej mętną wodę, i utrudnia ich wzrost.
- Wyhodowano wiele barwnych odmian karpia. Najbardziej znaną jest popularny jako ryba ozdobna karp koi, czyli biała ryba z żółtymi, pomarańczowymi i czarnymi plamami na ciele.
Znacie jeszcze jakieś ciekawostki o karpiach?
Autorzy fotografii: Capri23auto / Pixabay succo / Pixabay Dieter_G / Pixabay