Ameryka Południowa słynie z gigantów: ogromne owady, pajęczaki, największe gryzonie na świecie, wydry wielkości człowieka… Ale żyją na jej terenie także i najmniejsi przedstawiciele swoich rodzin. Tak jest z bohaterem dzisiejszego artykułu.

Pudu to rodzaj z podrodziny saren – jest kuzynem naszej swojskiej sarny południowej. W obrębie rodzaju rozróżniamy dwa gatunki: pudu północny (Pudu mephistophiles) oraz pudu południowy (Pudu puda). Te dwa gatunki sarenek biją absolutnie wszystkie rekordy w zakresie wielkości. Waga, wysokość, długość – u pudu są one najmniejsze ze wszystkich znanych gatunków z rodziny jeleniowatych.

Pudu południowy (Pudu puda)

  • wysokość: 35-45 centymetrów w kłębie
  • waga: 6,5-13 kilogramów
  • długość życia: do 10 lat (w niewoli odnotowano rekord – 15 lat)

Pudu północny (Pudu mephistophiles)

  • wysokość: 32-35 centymetrów w kłębie
  • waga: 3-7 kilogramów
  • długość życia: 8-10 lat

To właśnie pudu północny jest tym najmniejszym z najmniejszych. Spójrzcie na powyższą rozpiskę – przecież to maleństwo waży tyle, co kot! I jest od niego znacznie bardziej skryty. Niestety dotychczas nie udało nam się pozyskać zbyt wielu informacji na temat życia pudu.

Wiemy, że oba gatunki zamieszkują gęste lasy w Andach (to te góry, które wyrosły wzdłuż zachodniego wybrzeża Ameryki Południowej), odpowiednio: pudu północny – w północnej części Andów na wysokości 2 000 – 4 000 metrów nad poziomem morza, tak mniej więcej od Ekwadoru do Peru, natomiast pudu południowy mieszka bardziej na południu i niżej, bo woli tereny do wysokości 2 000 metrów nad poziomem morza.

pudu północny, pudu południowy, najmniejsza sarna na świecie, najmniejszy jeleń, blog o dzikich zwierzętach, animalistka.pl

Pudu są bardzo skryte, niewiele o nich wiadomo. Fot: Robert Lowe

Zarówno pudu północny jak i południowy prowadzą samotniczy tryb życia, dobierają się w pary tylko w okresie godowym. Życie w pojedynkę nie przeszkadza im jednak w… szczekaniu (to określenie najbardziej trafne, kiedy próbuje się opisać wydawane przez nie dźwięki), kiedy poczują się zagrożone. Później rzucają się do ucieczki w bezpieczne miejsce, gdzieś w leśnej gęstwinie.

Pudu mają swoje całkiem spore terytoria – na jednego osobnika przypada teren o wielkości 16-25 hektarów. Nie jest jednak tak, pudu jakoś bardzo przykładają się do pilnowania granic, ponieważ niektóre fragmenty sąsiadujących ze sobą terytoriów różnych osobników mogą się zazębiać. Sarenki nie awanturują się także, kiedy sąsiad zrobi sobie skrót przez ich teren. Ale terytoria mimo wszystko są wyraźnie oznakowane stosikami odchodów, które znajdują się przede wszystkim w miejscach odpoczynku i żerowania.

pudu północny, pudu południowy, najmniejsza sarna na świecie, najmniejszy jeleń, blog o dzikich zwierzętach, animalistka.pl

Młode pudu południowego ma plamki, które pomagają mu w ukryciu się przed drapieżnikami. Fot: Josh More 

Samce obu gatunków mają króciutkie rogi osiągające długość do maksymalnie 8 centymetrów. U pudu północnego są one krótsze, niż u południowego i w dodatku są w dużej części przysłonięte sierścią. Z tego powodu pudu północne ma zamienną nazwę gatunkową – pudu szatanek. SZATANEK! Czy to nie jest urocza nazwa? Zresztą – zwróćcie uwagę na jego nazwę w łacinie – P. mephistophiles. Ale po polsku: “pudu szatanek” chyba brzmi słodziej, prawda?

Znacie inne zwierzęta postrzegane za najmniejsze w swoim rodzaju?

Autor zdjęcia nagłówkowego: Andrew Rees